
Je steekt flink wat tijd en creativiteit in het bedenken en opstellen van een pr-campagne, die je hopelijk dichter bij je doel gaat brengen. Je hebt een planning gemaakt, een team samengesteld en alle betrokkenen geïnformeerd. Alles bij elkaar best veel werk. Waarvoor eigenlijk? Goede vraag! Hou bij het van start gaan het einde in gedachten!
Hieronder staan zes resultaten die je mag verwachten van een goede pr-campagne:
1.Doelen halen op basis van meetresultaat
Wat? Meet je je resultaten niet? O, help. Ook al is je campagne de creatiefste in de geschiedenis van public relations, als je de effectiviteit ervan niet kunt meten, kun je je afvragen waarom je al dat werk gedaan hebt. Meet dus vooraf en na afloop van je campagne je doelen (naamsbekendheid, merkbekendheid, lead generation), zodat je weet welk effect de campagne heeft gehad. Heel veel van de nodige parameters worden door je klant waarschijnlijk al continue gemeten, waardoor separaat opgezet onderzoek niet nodig is.
2. “Moeilijk te meten” resultaat kan goud zijn
Moeilijk te meten gegevens kunnen soms het beste resultaat worden. Data zijn geweldig natuurlijk, maar die gigantische verkoop die tot stand kwam vanwege dat artikel in het Financieel Dagblad? Dat is de gouden medaille. Zorg ervoor dat u een rapportagevehikel maakt om die informatie te verzamelen – dat kan zo simpel zijn als een script: “hoe heeft u over ons gehoord?” voor de klantenservice.
3. Team-doelen
Test en leer hoe goed een team werkt door na afloop van de campagne de betrokken teamleden te bevragen. Vond je het inspirerend? Oninteressant? Irritant?
4. Werkbare vervolgstappen
Je hebt je nieuwe dienst of product gelanceerd, en de (gemeten) leads en resultaten komen binnen! Wat nu? Elke goede pr-campagne levert inspiratie op voor je volgende grote stap.
5. Gelukkige belanghebbenden
Op wie richt je je met de boodschap? Heeft je campagne een belangrijke strategie ondersteund? Maak duidelijk hoe je campagne dit heeft gedaan en maak een ‘overwinningsronde’. Vertrouw niet alleen op de grote lijnen of vage feedback om het succes van een campagne te beoordelen. Maak gebruik van je statistieken en de andere rapportages.
6. Leer van je succes
Welke zaken gingen heel goed, welke zaken minder? Welke succesfactoren waren belangrijk voor de resultaten. Leg die vast voor een volgende campagne en deel ze met alle betrokkenen in een korte succes-rapportage. Welke zaken hadden achteraf wellicht beter gekund? Neem die mee bij de opzet van een nieuwe campagne.
Vergeet niet: begin met het einde in gedachten!
Vragen? Reacties? Ik hoor ze graag.
Coen Staal
Directeur Evident P.R.
06-51791577