
Zelfs managers die regelmatig in het openbaar spreken en de meest uiteenlopende personen ontmoeten, aarzelen vaak om met de media te praten en weten niet wat ze moeten doen wanneer ze worden uitgenodigd voor een media-interview. Of ze gaan onbevangen (en onvoorbereid) het interview aan, en realiseren zich achteraf dat de tekst van de journalist niet overeenstemt met hun verwachtingen.
Of het nu gaat om een eerste interview ooit, of dat men al meer ervaring heeft, het succes hangt af van verschillende factoren die zorgvuldig moeten worden overwogen. Effectieve interviews zijn in feite het resultaat van adequate voorbereiding, de juiste training in onderwerpen, maar ook van de kwaliteit van antwoorden en het gebruik van lichaamstaal. Geen enkel element van de interactie mag worden verwaarloosd.
Mediatraining noodzaak
Als we bij Evident P.R. een interview pitchen voor de woordvoerder van een bedrijf, controleren we altijd of die persoon media-getraind is. Anders arrangeren we liever geen interview, ook al is dat toch een uitgelezen kans om je nieuws 1-op-1 aan een journalist te vertellen. In onze optiek is het essentieel om een goed gestructureerde mediatraining te volgen. Hiermee lukt het beter om waardevolle interacties met de media te krijgen, op basis van een zorgvuldige en persoonlijke voorbereiding. De mediatraining zorgt ervoor dat je onderwerpen die voor de journalisten van belang zijn, vol vertrouwen toe kunt lichten en hun vragen duidelijk en effectief kunt beantwoorden.
Onze senior adviseurs spelen daarbij een belangrijke rol, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van jou als woordvoerder en voor het faciliteren van de communicatie tussen jouw organisatie en de media. Vanwege hun expertise kunnen deze pr-professionals nauwkeurig advies en begeleiding geven waardoor de mediarelaties verbeteren.
Er zijn belangrijke punten en aspecten die je in gedachten moet houden bij het voorbereiden van een interview. Hieronder vind je de vier meest relevante tips voor het geven van effectieve media-interviews.
1. WEES VOORBEREID
Niet alleen de verslaggever moet onderzoek doen naar de persoon die hij gaat ontmoeten, maar ook de geïnterviewde. Het is nuttig om recent door de journalist geschreven artikelen te lezen of, in het geval van een tv-programma, eerdere afleveringen te bekijken, waarbij je let op hun stijl, de manier waarop ze vragen stellen en de onderwerpen waar ze op focussen. Controleer of ze eerder al aandacht hebben geschonken aan je bedrijf of aan concurrenten.
2. WEES DUIDELIJK EN BEKNOPT
Selecteer enkele kernboodschappen om op te focussen en probeer die effectief te communiceren. Duidelijkheid is essentieel. Om je niet te laten meeslepen door de flow van het interview, is het goed om vooraf de belangrijkste boodschap die je wilt uitdragen te vermelden aan de journalist en je daarop te focussen tijdens het interview. Het geeft hem of haar namelijk ook een kapstok voor het artikel. Zorg ervoor dat je antwoorden duidelijk en to-the-point zijn om zo het gesprek meer impact te geven. Maak, indien beschikbaar, gebruik van ondersteunende componenten, zoals betrouwbare data en bronnen. Als je iets niet weet, verzin je geen antwoord, maar zeg je dat je het opzoekt en er later op terugkomt.
3. KEN DE ZWAKKE PUNTEN VAN JE BEDRIJF EN KEN DE MARKT
De verslaggever kan, vaak expres, ongemakkelijke vragen stellen. Dan is het raadzaam om de vraag niet te ontwijken, maar te beantwoorden, zonder je op gevaarlijk terrein te begeven. Een eenvoudig “geen commentaar” is niet aan te raden. Het kan verkeerd worden geïnterpreteerd door de journalist, waardoor het juist voeding geeft aan onjuiste veronderstellingen. Het is daarom beter om, als dat mogelijk is, op de vraag in te haken, en een nieuw onderwerp aan te snijden. Bereid je er met je pr-adviseur op voor om adequate antwoorden te geven die voorkomen dat je in een lastige positie terechtkomt.
4. TRAIN JE VERBALE EN NON-VERBALE COMMUNICATIE
Van grammatica tot houding en gebaren; verzorg alle aspecten van je communicatie goed. De ‘tone of voice’, je uiterlijk en je gezichtsuitdrukkingen zijn allemaal elementen die van invloed zijn op de manier waarop een boodschap wordt overgebracht en wordt opgepikt. Het kan voorkomen dat de boodschap die met letterlijke woorden wordt verzonden niet wordt bevestigd door de non-verbale communicatie, waardoor misverstanden of onduidelijkheden ontstaan.
BONUS
Eerlijkheid en consistentie zijn de sleutelwoorden bij het naar buiten brengen van je boodschap. Probeer niet de natuurlijke stiltes op te vullen die tijdens een interview kunnen ontstaan, maar maak van de gelegenheid gebruik om je concentratie terug te vinden en je voor te bereiden op de volgende vraag.
Hopelijk helpen deze tips, wanneer je in contact bent met de media. Heb je hulp nodig of wil je reageren? Ik hoor het graag.
Coen Staal,
Directeur Evident P.R.