Public relations

Verschil met reclame?

Voor veel bedrijven is het onderscheid tussen reclame en public relations (pr) niet altijd duidelijk. Vertellen dat wij ons als pr bureau vooral richten op marketing-pr, communicatie met een commerciële achtergrond, verduidelijkt het verschil ook al niet. Hebben beide disciplines niet dezelfde commerciële communicatiedoelstellingen? Is dat niet gewoon reclame? Wij vinden van niet.

Reclame is vooral eenrichtingsverkeer, waarbij het zenden van boodschappen voorop staat. En waarbij de adverteerder betaalt voor de zendtijd en advertenties. Bij marketing-pr, is er sprake van een dialoog. Er worden relaties met journalisten en andere stakeholders opgebouwd. Op social media wordt interactie met doelgroepen gezocht. Voor die zendtijd en redactionele aandacht vindt geen betaling plaats.


Waarom marketing-pr?

De combinatie van marketing en pr is veel meer dan een eenvoudige optelsom van twee begrippen. Beide ondersteunen en versterken elkaar. Marketing-pr is een communicatie-discipline die een commerciële boodschap op journalistiek verantwoorde wijze over het voetlicht brengt. Neutraal, zonder veel ‘opsmuk’. En daardoor veel geloofwaardiger en trefzekerder. Door middel van een uitgekiende (content)strategie wordt free publicity gegenereerd: redactionele aandacht van de media voor jouw producten of diensten. Dit krijgen we echter alleen maar voor elkaar door het realiseren van (voldoende) nieuwswaarde. Immers, voor nieuws maken online en offline media graag redactionele ruimte vrij. Als pr bureau beschikken we over een groot medianetwerk, waardoor we zeer effectief publiciteit kunnen genereren.


Media zijn media

Pr laat ánderen iets over je zeggen. Dat is wederom een verschil met reclame: daarbij wordt namelijk altijd van de zénder uitgegaan. We bedienen ons bovendien niet (meer) alleen van persberichten en interviews, maar combineren een heel scala aan pr-middelen. Van blogs en social media posts, tot video-content, SEO en SEA, events, bedrijfsbezoeken en partnerships met redacties. Daarin nemen we ook de ‘traditionele media’, zoals (vak)tijdschriften mee. Hier wordt nog weleens met verbazing op gereageerd. “Zijn die nog wel relevant?”, is dan een veelgehoorde opmerking.

‘Oude media’ bestaan allang niet meer. Waar een blad vroeger ‘slechts’ bestond uit een magazine, zijn het nu communicatiebedrijven met websites, eigen platforms, social media­­kanalen, video-content, nieuwsbrieven en blogs. En die media hebben op heel veel terreinen een flinke autoriteitspositie. Wanneer díe iets over jouw bedrijf zeggen, is het geloofwaardig en heeft het meer waarde.