TBAuctions zet belangrijke stap in Britse online veilingmarkt

Online veilinghuis British Medical Auctions toegevoegd aan Europees merkenpalet

PERSBERICHT

Amsterdam, 13 januari 2022

Op 1 januari 2022 is British Medical Auctions (BMA) overgenomen door TBAuctions, dat bekend is van de Nederlandse online veilinghuizen Troostwijk Auctions (B2B) en BVA Auctions (B2C). TBActions is recent overgenomen door fondsen die beheerd worden door Castik Capital, waarmee het Europese merkenpalet verder gestalte krijgt. Sinds november vorig jaar maakt ook het Belgische Vavato daar deel van uit. TBAuctions streeft ernaar om samen met de nieuwe aandeelhouder verdere consolidatie te realiseren op het gebied van online veilen in Europa.

De afgelopen jaren heeft TBAuctions aanzienlijke investeringen gedaan in de ontwikkeling van een state-of-the-art en schaalbaar IT-platform genaamd ATLAS, waarmee het bedrijf ook de over­name van BMA naadloos kan opschalen en integreren.

Compleet nieuw marktsegment
De groeiambitie van TBAuctions, dat al in acht Europese landen aanwezig is, wordt met de overname van BMA onderstreept. Herberth Samsom, CEO van TBAuctions zegt hierover: “BMA is een prachtig bedrijf dat we graag integreren in ons online veilingplatform. En het komende jaar zullen er nog meer van dit soort acquisities volgen. Een van de belangrijkste redenen om BMA in de groep te integreren is hun bijzondere positie in de medische wereld. Dit is een markt die wordt gekenmerkt door haar gesloten karakter. Die specifieke kennis van BMA willen we ook gaan inzetten op het vaste land van Europa, waarmee we een compleet nieuwe, winstgevende markt voor ons kunnen ontsluiten. De roep om gebruikte medische apparatuur is immers groot.”

Net als Troostwijk Auctions, BVA Auctions en Vavato blijft BMA binnen de holding opereren met een eigen merk en een online storefront. Dit past in de strategie van TBAuctions om alles online te veilen, van kleine consumptiegoederen tot complete industriële voorraden en onroerend goed. BMA zorgt met haar ruim 20 jaar ervaring in het veilen van medische apparatuur voor verdere diversificatie naar de zorgmarkt. BMA heeft vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en brengt meer dan 10.000 geregistreerde online kopers over de hele wereld in.

Markus Grad, CEO van BMA hierover: “We verheugen ons erop deel te gaan uitmaken van de TBAuctions familie, de voordelen zijn groot. Het belangrijkste voor ons is, dat we in meer Europese landen effectiever en efficiënter kunnen opereren, gebruik makend van het Europese bereik en het IT-platform van TBAuctions. Daarbij kunnen wij onze diepgaande kennis van medische apparatuur inbrengen. Ik ben enthousiast over de kansen die dit voor ons creëert passend bij de nieuwe visie van BMA – om de toonaangevende Europese marktplaats te zijn voor medische apparatuur.”

Voorsprong door veilingplatform
Het online veilingplatform ATLAS zal ook bij de inlijving van BMA voor veel synergievoordelen zorgen en de groei van de online veiling­markt in de UK en Frankrijk verder stimuleren. “We zien dat andere veilinghuizen hun groei en de overgang van fysieke veilingen naar online veilingen alleen kunnen faciliteren door enorme investeringen in hun IT te doen”, vervolgt Samsom. “Wij zijn deze lokale veilinghuizen een grote stap voor. En door de steun van Castik Capital zijn we goed op weg om binnenkort een van de leidende Europese online veilingplatforms te zijn. De online veilingmarkt in Europa zal flinke groeicijfers laten zien, en met onze voorsprong op IT-gebied zullen we daarin een prominente rol spelen.”
Overge­nomen bedrijven worden snel en efficiënt geïntegreerd in de IT-backbone en kunnen zo direct profiteren van de schaalgrootte en efficiëntie, evenals de online marketing- en backoffice­ondersteu­ning. Voor verkopers betekent dit een ongeëvenaarde service en een grotere markt; voor kopers een nog grotere diversiteit aan aangeboden artikelen.

Pan-Europese marktconsolidatie
De Europese online veilingmarkt is zeer gefragmenteerd en bestaat grotendeels uit ‘lokale kampioenen’ met een sterke regionale focus en een beperkte internationale schaal. Castik Capital voorziet, dat we aan het begin staan ​​van een consolidatieperiode, waarbij TBAuctions door zijn ultramoderne ATLAS-platform uniek gepositioneerd staat .
Samsom hierover : “Als je kijkt naar de digitalisering van e-commerce in het algemeen, dan valt op dat de wereld van ’tweedehands en tweede kans’ qua digitalisering achterblijft. Dit biedt ons nog meer kansen in de markt.”

Over British Medical Auctions
BMA veilt overtollige, verouderde end-of-line en buiten gebruik gestelde medische appratuur uit alle zorgomgevingen. Voor het wereldwijde koperspubliek worden live en getimede online veilingen wekelijks en maandelijks gehouden. Daarbij biedt men een grote variëteit aan medische appratuur aan, zoals apparatuur voor de operatiekamer, dialyse, radiologie, beademing, patiëntmonitoring, anesthesie, endoscopie, maar ook ambulance inrichtingen en complete uitrustingen van laboratoria. Alle diensten die BMA aanbiedt, zijn afgestemd op de inkopers van ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook op makelaars en financiële instellingen. Het betreft meer dan alleen online veilingverkoop, hoewel dat de kernactiviteit is. Daarnaast levert BMA andere diensten zoals het gecertificeerd wissen van (patiënt)gegevens aanwezig in de appratuur, het overnemen van aansprakelijkheid, de-installatie en ophalen ter plaatse. Ga voor meer informatie over BMA naar: www.britishmedicalauctions.co.uk

Over TBAuctions
TBAuctions is een toonaangevend online veilingplatform en marktplaats voor tweedehands en tweede kans goederen, opererend via de merken Troostwijk Auctions (B2B) en BVA Auctions (B2C) en sinds november 2021 ook het Belgische Vavato. TBAuctions veilt in opdracht van derden roerende en onroerende zaken via ATLAS; het platform voor intelligent auctioning (IA) dat eigendom is van TBAuctions. Met een hameromzet van 435 miljoen Euro, meer dan 13.000 veilingen/2,75 miljoen kavels per jaar en meer dan 10 miljoen website bezoekers per maand is TBAuctions een van de grootste online veilinghuizen van Europa. Ga voor meer informatie over TBAuctions naar: www.tbauctions.com.

Over Castik Capital
Castik Capital beheert investeringen in private equity. Castik Capital is een Europese Private Equity bedrijf dat meerderheidsbelangen verwerft in private en publieke bedrijven, waar op lange termijn waarde kan worden gegenereerd door actieve partnerschappen met management­teams. Castik Capital, opgericht in 2014, is gevestigd in Luxemburg en richt zich op het herkennen en ontwikkelen van investeringsmogelijkheden in heel Europa. De adviseur van Castik Capital is Castik Capital Partners GmbH, gevestigd in München. De investeringen worden gedaan door het in Luxemburg gevestigde fonds, EPIC II SLP, dat een waarde van € 1,25 miljard vertegenwoordigt. Ga voor meer informatie over Castik Capital naar: www.castik.com

Meer over TBAuctions:
TBAuctions bedrijfsprofiel
TBAuctions website