TBAuctions versnelt groeistrategie op online veilingmarkt met voorgenomen overname

o Europese ambities TBAuctions verder gerealiseerd door voorgenomen overnames:

  • Bjarøy Groep, bestaande uit het Noors online veilingplatform Auksjonen en taxateur Bjarøy
  • Zweedse online veilingplatform psauction.com (‘PS Auction’)

o Tegelijkertijd treedt Summa Equity toe als minderheidsaandeelhouder en partner van Castik en TBAuctions management

PERSBERICHT

Amsterdam, 22 maart 2022

TBAuctions, bekend van de Nederlandse online veilinghuizen Troostwijk Auctions (B2B) en BVA Auctions (B2C), gaat in het kader van zijn groeiambities een volgende stap zetten op de online veilingmarkt in Europa. De overnames versnellen het plan om een Pan-Europees veilingplatform voor tweedehands- en tweedekansgoederen te bouwen.

Het online veilingplatform Auksjonen en taxateur Bjarøy, samen onderdeel van de Bjarøy Group uit Noorwegen, en het online veilingplatform PS Auction uit Zweden zijn van plan binnenkort toe te treden tot de TBAuctions-familie. Gelijktijdig met deze acquisities treedt het grootste impactfonds van Europa, Summa Equity, toe als minderheidsaandeelhouder van TBAuctions. De ondertekening vond plaats op 17 maart en het streven is om de acquisities eind april af te ronden, onder het voorbehoud van benodigde goedkeuring.

Eigen merk en storefront
De groeiambitie van TBAuctions, die hiermee fysiek aanwezig is in tien Europese landen, wordt met deze overname verder versterkt. De merken Auksjonen en PS Auction zullen binnen de holding blijven opereren onder hun eigen merk en online storefront. Het hoofdkantoor van Auksjonen is gevestigd in Tønsberg, Noorwegen en is Noorwegens grootste online veilinghuis voor gebruikte voertuigen, machines en apparatuur. De website Auksjonen.no krijgt meer dan 9 miljoen bezoeken per jaar en Auksjonen organiseert ongeveer 1.800 online veilingen continu, zowel voor de zakelijke markt als voor consumenten. Het Zweedse platform PS Auction heeft een hoofdkantoor in Svenljunga. Recentelijk heeft het bedrijf twee Zweedse veilinghuizen overgenomen: Slag1 en Units. PS Auction organiseert wekelijks meer dan 2.000 online veilingen, in 16 productcategorieën. Die trekken kopers aan uit meer dan 80 landen en de website psauction.com heeft meer dan 11 miljoen bezoeken per jaar.

Overnames via veilingplatform
De afgelopen jaren heeft TBAuctions fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van een state-of-the-art, schaalbaar technologieplatform genaamd ATLAS, waarmee nieuwe bedrijven naadloos kunnen opschalen en integreren. Dit zal ook veel synergievoordelen opleveren en de groei van de online veilingmarkt in Scandinavië verder stimuleren. “We zien dat andere veilinghuizen hun groei alleen kunnen faciliteren door enorme investeringen in hun technologie te doen”, zegt Herberth Samsom, CEO van TBAuctions. “De online veilingmarkt in Europa zal sterke groeicijfers laten zien en met onze voorsprong in technologie zullen wij daarin een prominente rol spelen.” TBAuctions is onlangs overgenomen door fondsen die worden beheerd door Castik Capital en wordt nu dus verder financieel ondersteund door Europa’s grootste impactfonds, Summa Equity, dat de Sustainable Development Goals van de VN gebruikt als raamwerk om te investeren in het oplossen van wereldwijde uitdagingen. “Met deze inspanning versnellen we de realisatie van onze ambitie om een ​​van de toonaangevende Europese online veilingplatforms te zijn”, aldus Samson.

Auksjonen en PS Auction zullen snel en efficiënt in de IT-backbone worden opgenomen, waardoor ze direct kunnen profiteren van de schaalgrootte en efficiëntie, evenals van de online marketing en backoffice-ondersteuning.

Over Auksjonen
Auksjonen is de grootste online veilingsite van Noorwegen voor de aan- en verkoop van gebruikte voertuigen, machines en uitrusting, en draagt ​​zo bij aan meer hergebruik. Auksjonen verzorgt de verkoop voor overheidsorganisaties, bedrijven, particulieren, banken en financieringsmaatschappijen en regelt de verkoop bij faillissementen. In 2021 verkocht Auksjonen meer dan 26.500 objecten, werden er meer dan 574.000 biedingen geregistreerd, en had het meer dan 9 miljoen bezoeken en 79 miljoen pageviews op de website auksjonen.no. Auksjonen heeft 60 medewerkers en zijn hoofdkantoor is gevestigd in Tønsberg, Noorwegen. Auksjonen streeft ernaar om kopers en verkopers veilige, documenteerbare en transparante transacties aan te bieden. Ga voor meer informatie over Auksjonen naar www.auksjonen.no

Over Bjarøy
Bjarøy is een toonaangevende dienstverlener in Noorwegen op het gebied van advies- en taxatiediensten en de praktische afhandeling van achterstallige schulden en faillissementen. Het heeft meer dan 40 jaar ervaring in het veiligstellen en realiseren van activa in Noorwegen en heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 2.000 faillissementen afgehandeld. Bjarøy is voor online veilinghuis Auksjonen het belangrijkste kanaal voor faillissementsveilingen. De combinatie van Bjarøy en Auksjonen vormt een overtuigende one-stop-shop oplossing. Voor meer informatie kunt u terecht op www.auksjonen.no en www.bjaroy.no.

Over PS Auction
PS Auction is opgericht in 1958 en is uitgegroeid van een lokale veilingmeester tot een toonaangevende online veiling- en verkoopsite. PS Auction biedt hoogwaardige diensten binnen de Scandinavische veiling- en circulaire economiemarkt en helpt klanten goederen uit faillissementen, desinvesteringen of overschotten en retouren te verkopen. Vanuit de visie van PS Auction mogen volledig bruikbare producten nooit verloren gaan. PS Auction is momenteel aanwezig in Zweden, Finland, Denemarken en Estland, en er worden jaarlijks meer dan 75.000 goederen verkocht via het PS-platform. PS Auction zal worden afgestoten door MVI, de toonaangevende Noorse small cap private equity-onderneming. Ga voor meer informatie over PS Auction naar: https://psauction.com/auctions

Over TBAuctions
TBAuctions is een toonaangevend online veilingplatform en marktplaats voor tweedehands- en tweedekans­goederen, opererend onder de merken Troostwijk Auctions (B2B) en BVA Auctions (B2C), en sinds november 2021 ook onder het Belgische merk Vavato. In januari van dit jaar werd British Medical Auctions aan de groep toegevoegd. TBAuctions veilt roerende en onroerende goederen in opdracht van derden via ATLAS, haar eigen IT-platform voor intelligente veilingen (IA). Met meer dan 13.000 veilingen/2,75 miljoen kavels per jaar en meer dan 10 miljoen websitebezoeken per maand is TBAuctions een van de grootste online veilingmeesters in Europa. Voor meer informatie over TBAuctions: www.tbauctions.com.

Over Castik Capital
Castik Capital beheert private equity-investeringen. Castik Capital is een Europese Private Equity-onderneming die meerderheidsbelangen verwerft in particuliere en openbare bedrijven, waar langetermijnwaarde kan worden gegenereerd door actieve partnerschappen met managementteams. Castik Capital, opgericht in 2014, is gevestigd in Luxemburg en richt zich op het identificeren en ontwikkelen van investeringsmogelijkheden in heel Europa. De adviseur van Castik Capital is Castik Capital Partners GmbH, gevestigd in München, Duitsland. Er wordt geïnvesteerd door het in Luxemburg gevestigde fonds, EPIC II, het tweede fonds dat wordt beheerd door Castik, waarvan het definitieve fonds in oktober 2020 €1,25 miljard sloot. Ga voor meer informatie over Castik naar www.castik.com

Over Summa Equity
Summa Equity belegt in bedrijven die toonaangevende oplossingen hebben voor wereldwijde uitdagingen en die positieve ‘Environment, Social en Governance-resultaten (ESG) voor de samenleving creëren. Summa Equity was een pionier in het gebruik van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN als kader, en zorgde voor een netto positieve impact op ESG-uitdagingen en het potentieel voor duurzame outperformance op de lange termijn. Opgericht in 2016 en met circa 4 miljard euro onder beheer is Summa Equity een actieve eigenaar die via onze bedrijven helpt om positieve veranderingen en oplossingen te bewerkstelligen. Ga voor meer informatie over Summa Equity naar www.summaequity.com

untitled image