TBAuctions gaat krachten bundelen met Zweeds Klaravik

o Europese groeiambities verder waargemaakt door voorgenomen samenwerking

o Online veilinghuizen bereiken gezamenlijk een omzet van bijna 1 miljard euro

v.l.n.r. Christian Lenander en Christian Knutsson

PERSBERICHT

Amsterdam, 7 juni 2022

TBAuctions, het moederbedrijf van meerdere online veilingplatformen, waaronder Troostwijk Auctions (B2B) en BVA Auctions (B2C), gaat de krachten bundelen met Klaravik AB, gevestigd in Karlstad, Zweden. Deze beoogde fusie sluit aan bij de Europese groeiambities van zowel TBAuctions als Klaravik om een van de leidende online veilingplatformen in Europa te worden. Afgelopen donderdag 2 juni is de intentieverklaring ondertekend.

Een perfecte match
Tien jaar geleden ontwikkelde Klaravik een onderscheidend online veilingplatform gebouwd op een uniek sourcingmodel en verkooporganisatie. Door intensief samen te werken met regionale verkoopagenten/veilingmakelaars, die door het grote vertrouwen van eindgebruikers een unieke positie in hun markt innemen, maakt Klaravik het eenvoudig om goederen te veilen. Klaravik is een toonaangevende aanbieder van online­ veilingen met een focus op vrijwillige machineveilingen in Zweden en Denemarken, en is al geruime tijd op zoek naar een groeipartner met een stevige aanwezigheid in landen met een aanzienlijk potentieel voor zijn propositie, namelijk Scandinavië, Duitsland (DACH) en de Benelux. Christian Lenander, oprichter en CEO van Klaravik, hierover: “We zijn enthousiast over dit voornemen, aangezien internationale uitbreiding de logische volgende stap is voor Klaravik. TBAuctions en Klaravik delen dezelfde ambitie om toonaangevende spelers te worden op de online veilingmarkt. Voor ons is dit een perfecte match”.

Duurzaamheid als drijfveer
TBAuctions stimuleert duurzame consumptie door een nieuwe vraag naar tweedehands- en tweede­kans­goederen te vinden – dit staat centraal op de wereldwijde ESG-agenda. Herberth Samsom, CEO van TBAuctions: “In deze ongeëvenaarde tijden worden we geconfronteerd met een schaarste aan machines en apparatuur als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen. TBAuctions is met al haar merken in veel Europese landen het online platform dat vraag en aanbod in Europa en daarbuiten op de meest duurzame manier bij elkaar brengt.”

Europese uitrol van Klaravik
Klaravik, met het hoofdkantoor in Karlstad, Zweden, is een van de grootste online veilinghuizen voor gebruikte zware machines, voertuigen en apparatuur. De website van Klaravik krijgt meer dan 25 miljoen bezoeken per jaar en veilt jaarlijks zo’n 70.000 kavels. Christian Knutsson en Christian Leander (mede-oprichters van Klaravik) zijn ervan overtuigd dat de Europese online veilingmarkt een versnelde groeifase is ingegaan als het beste verkoopkanaal voor tweedehands- en tweede kans­goederen, en dat TBAuctions de logische partner voor hen is om hun ambities te realiseren. TBAuctions en Klaravik hebben elkaar gevonden in hun respectievelijke ambities om de veilingmarkt in Europa verder te laten groeien en het model van Klaravik in veel landen uit te rollen. Dit jaar realiseert TBAuctions, dat onlangs in Zweden en Noorwegen resp. PS Auction en Auksjonen overnam, samen met Klaravik een veilingomzet van bijna 1 miljard euro.

Lange termijninvestering in duurzaamheid
Fondsen beheerd door Castik Capital zijn de meerderheidsaandeelhouders in TBAuctions waarvan Summa Equity minderheidsaandeelhouder is. Ze zijn er allebei sterk van overtuigd dat de Europese online veilingmarkt een innovator met groeipotentieel nodig heeft, aangezien opschaling de opties voor kopers en verkopers versnelt in alle markten, waar het belang van een circulaire economie als cruciaal wordt beschouwd.

Over Klaravik
Klaravik online veilingen is een van de toonaangevende spelers in Zweden en Denemarken, gericht op gebruikte zware machines, voertuigen en apparatuur. Klaravik is de uitvinder van het concept “Local Auction broker”, dat een belangrijke succesfactor is voor een hoge penetratie in de lokale markten. Door vrijwillige verkoop van gebruikte goederen in de sectoren bouw, landbouw, bosbouw, transport en apparatuur, is Klaravik een echt circulair bedrijf met 190 werknemers en 340.000 geregistreerde bieders­accounts. Voor meer informatie over Klaravik, zie: www.klaravik.se

Over TBAuctions
TBAuctions is een toonaangevend online veilingplatform en marktplaats voor tweedehands en tweede kans goederen, opererend via de merken Troostwijk Auctions (hoofdkantoor in Nederland) en BVA Auctions (NL), Vavato (BE), British Medical Auctions (UK), Auksjonen.no (NO) en PS Auctions (SE).

TBAuctions veilt roerende en onroerende goederen in opdracht van derden via ATLAS, haar eigen IT-platform voor intelligent auctioning. Met meer dan 2,9 miljoen kavels per jaar en ruim over de 30 miljoen websitebezoeken per maand, is TBAuctions een van de grootste online veilinghuizen in Europa. Voor meer informatie over TBAuctions: www.tbauctions.com.

Meer over TBAuctions:
TBAuctions bedrijfsprofiel
TBAuctions website