Plat dak effectief en tijdbesparend renoveren

Klaar voor de toekomst dankzij omkeerdak

26 oktober 2021

Hoe zorgen we ervoor dat een ouder gebouw met een plat dak voldoet aan de moderne energienormen?

Het fraaie, onder architectuur gebouwde huis, dicht bij de stad en toch midden in het groen, wekte meteen het nodige enthousiasme op. Direct duidelijk was ook dat er op het gebied van warmte-isolatie iets moest gebeuren. Het huis uit 1965 moest vóór de verhuizing compleet worden gerenoveerd. Het eerste aandachtspunt: efficiënte warmte-isolatie van het platte dak.

Koud dak vervangen
In de originele toestand was het platte dak een massief betonnen plaat met een licht hellende houten constructie als belucht koud dak. De daar vrij circulerende koude lucht voldeed helemaal niet aan de moderne eisen. Bij dergelijke constructies bieden zich in principe twee oplossingen aan: sanering tot warm dak door de luchtruimte te voorzien van inblaasisolatie en alle beluchtingsopeningen af te sluiten. Bij deze variant moet echter rekening worden gehouden met het risico dat er condenswater ophoopt. De andere oplossing: een nieuwe opbouw van het massief betonnen dak, die geschikt is als ondergrond voor een omkeerdak.

Gezien de toestand van het bestaande koude dak werd voor de tweede oplossing gekozen: de dakconstructie van houten balken werd helemaal afgebroken en vervangen door een toekomst­bestendig omkeerdak.

Wat een complex project leek, bleek in de uitvoering vrij eenvoudig. Het JACKODUR® omkeerdak van JACKON Insulation maakte een snelle en betrouwbare realisering van de dakconstructie mogelijk.

Het 150 vierkante meter grote oppervlak werd gestript en volledig nieuw uitgevoerd. De afwatering werd gerealiseerd met twee dakafvoeren en een noodafvoer via de dakopstand. Ook de dakrand zelf werd compleet nieuw opgebouwd met een houten regelwerk en 120 mm drukvaste isolatie op de betonplaat. Zo ontstond een overgang zonder thermische bruggen van de dakrand tot aan de gevel.

Eenvoudig en snel
Op het massief betonnen dak van 160 mm werd een hoogwaardige tweelaagse polymeerbitumen afdichting aangebracht. Daarna werd 260 mm dikke warmte-isolatie van het type JACKODUR® KF 300 van geëxtrudeerd polystyrol hardschuim (XPS) geplaatst. Ten slotte volgden het JACKODUR® dakvlies WA en een 50 mm dikke kiezellaag met een granulometrie 16/32.

Een doorslaggevend voordeel van de renovatie met een omkeerdak is dat de afdichting betrouwbaar beschermd wordt tegen weers- en mechanische invloeden, dankzij de isolatie met duurzaam, niet-rottend XPS . Daardoor wordt de levensduur van de afdichting minimaal verdubbeld. Voor de eigenaars betekent dit een nieuw thuis, dat spaarzaam omgaat met energie en tegelijk volop wooncomfort biedt.

JACKODUR_DUK_BI_01

Het huis is ideaal gelegen, maar het koude dak uit 1965 is dringend toe aan een renovatie.

JACKODUR_DUK_BI_02

De hoogwaardige 2-laagse polymeerbitumen afdichting wordt na de renovatie van het koude dak aangebracht op het massief betondak .

JACKODUR_DUK_BI_03

De XPS warmte-isolatie met een dikte van 260 mm staat klaar om te worden geplaatst watonder alle weersomstandigheden kan plaats­­vinden.

JACKODUR_DUK_BI_04

Dankzij de eenlaagse opbouw en losse plaatsing kan het grote dakoppervlak snel worden bedekt met de lichte isolatieplaten.

JACKODUR_DUK_BI_05

Het damp-open WA dakvlies, boven­op de isolatie, werkt stabili­serend en leidt het hemel­water af.

JACKODUR_DUK_BI_06

Als oppervlaktebescherming komt de kiezellaag, die met dakvlies wordt geplaatst op de warmte-isolatie. Deze ballastlaag biedt bovendien bescherming tegen UV-straling en mechanische invloeden.

JACKODUR_DUK_BI_07

Het resultaat is een betrouwbare dakconstructie, die een laag ener­gie­verbruik in de komende jaren garan­deert.

Voor meer informatie: www.jackon-insulation.nl

Over JACKON Insulation

Als producent van hoogwaardige isolatiematerialen en bouwplaten van geëxtrudeerd hard polystyreenschuim (XPS) is JACKON Insulation GmbH al meer dan 30 jaar bijzonder succesvol op de nationale en internationale markt. Met meer dan 300 medewerkers beheert het bedrijf naast de twee vestigingen in Duitsland ook filialen in België, Frankrijk en Zwitserland. Dankzij de ontwikkeling van innovatieve materialen zoals JACKODUR® isolatie en JACKOBOARD® bouwplaten heeft JACKON Insulation GmbH zich duurzaam kunnen vestigen op een sterk concurrerende markt.

Vandaag is het een van de meest innovatieve bedrijven in de sector.