Worldwide Innovation Lab voor EV-charging van ABB op campus TU Delft
Rotterdam, september 2021
Onlangs heeft ABB het Nederlandse Delft verkozen voor haar Worldwide Innovation Lab voor EV-charging. Daar ontwikkelt het bedrijf, in co-creatie met vrijwel alle producenten van voertuigen, slimme laadsystemen en laad-infrastructuren die een snelle groei van elektrisch vervoer mogelijk maken. Als vestigingslocatie is gekozen voor de campus van de TU Delft waar het Innovation Lab ooit als startup begonnen is. Kennisuitwisseling met de TU Delft en samenwerking met talenten is daarmee gegarandeerd. Tevens ligt het Innovation Lab vlakbij Rotterdam The Hague Airport en Amsterdam Airport Schiphol zodat het voor EV-specialisten uit de hele wereld goed bereikbaar is. In het recent opgeleverde gebouw zijn ABB’s nieuwste technieken voor slimme gebouwen toegepast, waarmee het een duurzaam gebouw is geworden dat het elektriciteitsnet niet te hoog belast.
In het testcentrum van het Innovation Lab wordt het laden van voertuigen onder extreme omstandigheden getest. In speciale testruimtes worden naast personenauto’s ook complete stadsbussen en vrachtwagens tijdens het laden getest. Bij zeer lage en zeer hoge temperaturen van -40°C tot +70°C en met wisselende luchtvochtigheid wordt gekeken hoe de systemen zich gedragen, want ook bij een hete zomer in Afrika of een koude winter in Finland moet een laadsysteem optimaal functioneren. Naast fysieke tests worden er ook computersimulaties uitgevoerd met door autofabrikanten geleverde besturingssoftware van elektrische voertuigen.
Begonnen als startup
In 2005 richtten een aantal Delftse studenten Epyon op, een succesvolle startup die de eerste snellader ontwikkelde.
In 2011 werd Epyon onderdeel van ABB. Momenteel zijn 150 medewerkers uit 32 landen dagelijks bezig met het ontwikkelen/verkopen van innovatieve laadsystemen. Dennis Brouwer, bij ABB Electric Vehicle Infrastructure verantwoordelijk voor de realisatie van het Innovation Lab, is afkomstig van Epyon. “Dankzij de overname kregen we toegang tot productiecapaciteit en een wereldwijde markt. We zijn daarom de afgelopen tien jaar snel gegroeid en leveren nu wereldwijd onze producten. Inmiddels hebben we in meer dan 88 landen 21.000 DC-snelladers en 440.000 AC-laders geleverd. En die groei staat niet stil. Onze producten passen dan ook prima bij de ABB-missie die streeft naar een wereld met zero emissie.”
Laadinfrastructuur
Een belangrijke basis voor de groei van elektrisch vervoer is de beschikbaarheid van de juiste laadcapaciteit en laadmogelijkheden. De komende tien jaar zullen in Nederland naar verwachting 300.000 AC-laders en 40.000 DC-snelladers geplaatst moeten worden om aan de toekomstige laadbehoefte te kunnen voldoen. Ondertussen groeit de actieradius van elektrische voertuigen, waardoor de benodigde laadcapaciteit toeneemt en zwaardere eisen aan de laadsystemen worden gesteld. In deze complexe omgeving speelt het Innovation Lab een belangrijke rol. Samen met opdrachtgevers, voertuigproducenten én installateurs worden innovatieve oplossingen ontwikkeld die breed toepasbaar zijn.
Groei van laadpunten vindt overal plaats
Brouwer ziet dat de snelle groei van laadmogelijkheden overal plaatsvindt. “Langs snelwegen, bij distributiecentra, bij transportbedrijven, in de busremises, bij winkelcentra, in fabrieken en in woonwijken worden op dit moment laadpuntengeïnstalleerd. En dat varieert van AC-laders voor thuis tot snellaadpleinen met 350 kW DC-snelladers voor trucks. Achter die laadpunten zit technologie die ervoor moet zorgen, dat het juiste voertuig op de juiste snelheid wordt opgeladen, er meerdere voertuigen tegelijkertijd opgeladen kunnen worden en er geen overbelasting plaatsvindt. Smart charging noemen we dat, waarbij ook monitoring van de systemen en afrekening van energieverbruik belangrijke aspecten zijn. In ons Innovation Lab worden dagelijks systemen ontwikkeld en getest. Nieuwe ontwikkelingen zoals de compacte Terra AC Wallbox om personenauto’s op te laden en de Terra High Power snelladers voor trucks zijn daar voorbeelden van” aldus Brouwer.
Smart charging gaat deel uitmaken van de smart grid
Smart charging zal steeds vaker deel gaan uitmaken van een omvangrijker smart energiegrid. ABB verwacht dat over ongeveer 10 jaar de eerste smart cities werkelijkheid zullen zijn. Volgens Kees Jan ’t Mannetje, Business Development Specialist, gaat het energielandschap drastisch veranderen de komende jaren. “De overgang van fossiele brandstoffen naar zon en wind zorgt ervoor, dat we minder invloed hebben op de beschikbaarheid van energie. Vraag en aanbod moeten dus in balans blijven, terwijl de energiebehoefte, mede door de toename van elektrisch vervoer, steeds meer toeneemt. Dat vraagt om smart grids die de energiestromen optimaliseren. Dat gebeurt door gebruik te maken van alle data die de verbonden apparaten opleveren. En het goede nieuws is”, vervolgt ’t Mannetje “dat de belangrijke systemen daarvoor al bestaan. Door smart homes, smart buildings, smart storage en smart charging met elkaar te verbinden, ontstaan smart grids die gezamenlijk smart cities zullen vormen. Een elektrisch voertuig is dan niet alleen een gebruiker van energie, maar wordt tevens een middel om energie op te slaan.”
Energieneutraal smart building
Speciaal voor het Innovation Lab is een energieneutraal smart building gebouwd. Veilig, flexibel, duurzaam en slim waren de belangrijkste uitgangspunten. Het ABB Ability™ Energy en Asset Managementsysteem, dat verbonden is met de Cloud, monitort continu stroom, spanning en verbruik. Hiervoor zijn de schakelkasten en componenten volledig gedigitaliseerd. Het systeem zorgt onder andere voor peakshaving door het vermogen van snelladers te reduceren of het batterij-opslag-systeem in te schakelen. Hierdoor wordt een te grote net-vraag voorkomen en dat scheelt aanzienlijk in de exploitatiekosten.
Met ABB i-bus® KNX gebouwautomatisering communiceren alle klimaat- en energie-installaties met elkaar. Luchtkwaliteit en bevochtiging worden continu gemonitord en aangepast aan de bezetting van het gebouw. Tevens is er een SARS-CoV-transmissie preventie systeem ingebouwd. Een lichtregeling systeem met sensoren voorkomt verlichting op plekken waar dat niet noodzakelijk is. Op het dak is een uitgebreid pakket aan zonnecollectoren aangebracht dat uiteraard gekoppeld is aan het gebouwbeheersysteem.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een wereldwijde technologische marktleider op het gebied van elektrotechnische producten, robotica, aandrijvingen, industriële automatisering en energiedistributie met klanten in de energiesector, de industrie en op het gebied van transport en infrastructuur. Gebaseerd op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie bouwt ABB aan de toekomst van de industriële digitalisering. ABB is de drijvende kracht achter de energietransitie en de vierde industriële revolutie. Als titelpartner van de Formule E, de volledig elektrische raceklasse van de FIA, verlegt ABB de grenzen van elektrische mobiliteit ter bevordering van een duurzame toekomst. Het ABB concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 110.000 medewerkers. www.abb.com
Foto’s zijn hier te downloaden
http://www.innovation-lab-ev-ch.publicrelations.nl/
Meer van ABB b.v.
ABB b.v. website