Innovatief karpet geïnspireerd op landschapsontwerp rond nieuwe San Giorgio-brug in Genua

  • Van Besouw introduceert ‘create your own unique rug’ op Salone del Mobile
  • Landschapsontwerp in samenwerking met Petra Blaisse vertaald naar karpet

PERSBERICHT

Genemuiden, 13 april 2023

Voor de Salone del Mobile in Milaan vertaalde tapijtproducent Van Besouw het landschapsontwerp van de vallei onder de nieuwe brug van Genua in een innovatief karpet. Het karpet is geïnspireerd op het plan dat Petra Blaisse, oprichter en hoofdontwerper van de multidisciplinaire ontwerpstudio Inside Outside, maakte voor de omgeving van de San Giorgio-brug. Om z’n vakmanschap aan de wereld te tonen, presenteert de oer-Hollandse tapijtproducent Van Besouw in Milaan een wel heel speciaal unicaat.

Uitnodiging aan ontwerpers
De oude brug stortte in 2018 onverwacht in. De nieuwe brug in Genua, naar een nieuw ontwerp van Renzo Piano, werd al binnen twee jaar gebouwd. In de te ontwikkelen vallei onder de brug wordt het botanische ‘Parco del Polcevera’ naar het ontwerp van Blaisse gerealiseerd. Van Besouw liet zich door dit uniek vormgegeven landschap inspireren om een bijzonder karpet te produceren. De contouren en functies in de vallei zijn geabstraheerd tot een dessin met geraffineerde vormen, structuren en kleuren. Daarmee is de compositie van het karpet als het ware een landschap op zichzelf geworden. ”In dit ontwerp zijn maar liefst tien kwaliteiten en twee van de drie technieken uit ons arsenaal verenigd”, aldus marketingdirecteur Eli Kloppenburg. “De weeftechniek in dit karpet zorgt voor een strak effect, terwijl de getufte onderdelen het geheel juist een zekere zachtheid geven.”
“Met onze materialen en kennis van techniek is vrijwel alles mogelijk”, zegt Kloppenburg. “Naast de tapijtcollectie ligt onze focus daarom nu op ‘create your own unique rug’: unieke karpetten die in elke gewenste vorm, kleur, kwaliteit en afwerking kunnen worden uitgevoerd. Zie het als een uitnodiging aan ontwerpers om met ons product aan de slag te gaan. Dat illustreren we op de Salone del Mobile in Milaan met een zeer bijzonder exemplaar.”

Koningin Máxima over rode loper van Van Besouw
Zoals elk jaar, presenteert Van Besouw zich ook in 2023 tijdens de Salone del Mobile, ’s werelds grootste beurs voor interieurontwerpers. Van 18 tot en met 23 april is Van Besouw te vinden bij Masterly, The Dutch in Milano. Dit Nederlandse paviljoen voor design en ambacht bevindt zich deze keer voor het eerst in het Palazzo dei Giureconsulti, naast de bekende Duomo in het centrum van de stad. Koningin Máxima opent het paviljoen en loopt daarbij over – hoe kan het ook anders – een rode loper van Van Besouw. Ook andere deelnemers van Masterly en de Salone del Mobile, zoals Philips en Artifort, passen Van Besouws karpetten toe in hun presentatie.

Over Van Besouw
De voortdurende vernieuwingsdrift kenmerkt Van Besouw al 180 jaar. Wat begon als een weverij voor degelijke jutezakken, groeide uit tot een autoriteit in tapijtproductie. Dankzij het gebreide katoenen lusjestapijt van één van Nederlands grootste vormgevers, Benno Premsela, verwierf Van Besouw wereldfaam: type 3801 geldt nog altijd als designklassieker. Naast particuliere opdrachten via dealers in Nederland en Duitsland, neemt Van Besouw ook projecten aan in de zakelijke markt. Zo tekende de tapijtproducent onder meer voor de vloerbedekking in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.