Er kan zoveel meer gerecycled worden

Gebrekkige kennis omtrent recyclebaarheid leidt tot onnodig verlies grondstoffen

PERSBERICHT

Wapenveld, 18 januari 2022

Er is binnen de industriesector gebrek aan kennis over de recyclebaarheid van bijvoorbeeld staal, aluminium en kunststof waaruit opslag- en transportmiddelen zijn gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek* van Kruizinga.nl onder medewerkers binnen de industriesector. Bij medewerkers jonger dan dertig jaar is de minste kennis aanwezig. Zo denkt bijna 40% daarvan dat een aluminium kist slechts deels te recyclen is en bijna 8% is van mening dat deze helemaal niet recyclebaar is. Boris Vildósola Bustos, managing director bij Kruizinga.nl: “De kans is groot dat kostbare materialen ongesorteerd worden weggegooid. Zonde, je moet om te beginnen nooit iets weggooien voordat je gekeken hebt of het herbruikbaar is. Pas als het te kapot of versleten is om te laten repareren, ga je na of het materiaal recyclebaar is. Daar heb je echter wel basale materiaalkennis voor nodig en uit ons onderzoek blijkt dat daar wel iets aan schort. Een eenvoudige materiaalcursus zou wonderen doen voor onze circulariteit. Want uiteindelijk begint circulariteit bij bewustwording.”

De meeste metalen zijn vrijwel oneindig te recyclen. Toch denken veel ondervraagden dat stalen stapelbakken, magazijnstellingen en gaascontainers slechts deels recyclebaar zijn. Bij gaascontainers vraagt zelfs bijna 30% zich af óf deze wel recyclebaar zijn. Ook kunststof magazijnbakken worden door slechts iets meer dan de helft als volledig recyclebaar gezien. En dat terwijl deze bakken vrijwel altijd van polypropyleen zijn vervaardigd, materiaal dat hergebruikt kan worden voor de vervaardiging van nieuwe kunststofproducten. Ook houten pallets roepen vraagtekens op, maar onbehandeld hout is geheel recyclebaar voor bijvoorbeeld spaanplaat en levert brandstof voor duurzame energie.

Recyclen is goed, maar hergebruik is beter
Recyclen ziet men bij Kruizinga.nl overigens als een prima optie. Echter, eerst moet gekeken worden naar de herbruikbaarheid van opslag- en transportmiddelen. Daar is een toenemende vraag naar. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om bij te dragen aan een circulaire wereld. En een productief tweede leven is beter dan omsmelten en opnieuw produceren waarbij energie moet worden verbruikt. In 2050 moet Nederland een volledig circulaire economie zijn waarin geen grondstoffen meer verloren zullen gaan. Ook de industriesector kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, door hergebruik en recycling. Circulair inkopen waarbij je vooraf nadenkt over hergebruik en recyclen wordt daarom steeds belangrijker.

*Onderzoek in opdracht van Kruizinga.nl onder 376 werkende Nederlanders die werkzaam zijn in de industriesector. Ondervraagd zijn productiemedewerkers, middenkader, projectleiders, senior management en eigenaar/partner.

Over Kruizinga.nl
Kruizinga.nl, leverancier in opslag- en transportmiddelen, streeft ernaar om het logistieke proces van klanten, die te vinden zijn door heel Europa, continu te blijven verbeteren. De oplossingen zijn verrassend, slim en duurzaam. Zij zijn met zorg gekozen, getest en door gespecialiseerde producenten vervaardigd. De producten zijn te vinden op www.kruizinga.nl en zijn naar keuze te kopen of te huren. Dankzij de grote voorraad is vrijwel alles direct leverbaar. Om een specifiek logistiek vraagstuk, waar opslag en transportmiddelen een rol in spelen, goed en duurzaam op te kunnen lossen is het team van Kruizinga.nl altijd persoonlijk bereikbaar voor advies. Voor vele middelen bestaat de mogelijkheid om deze op maat te laten produceren, wat bijdraagt aan de efficiëntie in het logistieke proces. Naast het verkopen van nieuwe producten streeft Kruizinga.nl actief naar meer duurzaamheid door gebruikte opslag- en transportmiddelen in te kopen of in te ruilen. Na een grondige inspectie worden deze vervolgens weer verkocht.

Meer van Kruizinga
Kruizinga website
Kruizinga bedrijfsprofiel