Manutan – Webshop wordt ingeruild voor directe koppeling met leverancier

In 2021 bestelt 48% van de inkopers automatisch


PERSBERICHT

Den Dolder, 29 mei 2018

 

In 2021 bestelt 48% van de inkopers automatisch

Webshop wordt ingeruild voor directe koppeling met leverancier

Drie jaar geleden bestelde nog maar 14% van de inkopers automatisch, nu is dat al 23% en in 2021 zal dat 48% zijn. Uit recent onderzoek van Manutan* blijkt dat vooral inkopers die meer dan vijf uur per week aan het bestelproces besteden, automatisch bestellen als het meest ideaal zien. Er zal de komende jaren dus een verandering in het bestelproces plaats gaan vinden. “Online bestellen bij B2B webshops zal afnemen”, stelt Peter Paul van Hoegee, Manager Customer Solutions Benelux bij Manutan. “En dat betekent dat leveranciers verder zullen moeten digitaliseren om hun klanten vast te houden. En bijvoorbeeld een directe koppeling met het ERP systeem moeten gaan aanbieden.”

Bestellen over drie jaar: de top 3
“Onderaan staat bestellen per e-mail, dat over drie jaar naar verwachting nog maar 11% van de bestellingen uit zal maken. Dit wordt met 22% gevolgd door online bestellen bij gespecialiseerde B2B webshops. Automatisch bestellen is met 48% de koploper”, zegt Peter Paul. ”Een geoptimaliseerd relevant aanbod, voorraadbeheer, facturatie en budgetbewaking in één systeem heeft de toekomst. Essentieel is dan de directe koppeling met het ERP systeem van de klant, ongeacht met welk systeem die klant werkt. 86% van de ondervraagden geeft aan vijf uur of meer bezig te zijn met het bestelproces. Bij hen is de behoefte om geautomatiseerd te bestellen dan ook het grootst”. Uit het onderzoek blijkt dat er per branche verschillen zijn als het om de top drie van meest ideale manier van bestellen gaat. Hoewel automatisch bestellen bij alle branches bovenaan staat, is dat bij de industrie 48%, bij dienstverlening 39%, bij logistiek & transport 37% en bij de bouw 29%.

Geen daling van aantal producten en bestellingen
71% van de ondervraagden geeft aan te verwachten dat het aantal bestellingen per jaar over drie jaar gelijk blijft of zal toenemen; vier op de vijf verklaart dat ook het aantal te bestellen producten per jaar niet zal afnemen. “Koppel je dat aan de tijd die het vaak complexe bestelproces nu in beslag neemt, dan begrijp je meteen waarom zo veel inkopers de voorkeur geven aan een geautomatiseerd bestelsysteem”, geeft Peter Paul aan. “Zaken als prijzen vergelijken, oriënteren en zoeken naar de juiste producten alsmede het bestellen zelf zijn tijdrovende bezigheden. Dus wanneer je die kunt automatiseren, bespaar je veel tijd.”

Koppeling
Peter Paul: “Bij Manutan zijn we al heel ver met de ontwikkeling van automatisch bestellen. We zijn voortdurend bezig om de persoonlijke accounts van onze klanten te voorzien van nieuwe tijdbesparende functies. En het mooie is dat onze software direct te koppelen is aan het ERP systeem van de klant. Ongeacht met welk systeem die werkt. Bij ons is het dus eigenlijk al 2021. Maar naast een uitstekend digitaal systeem blijft persoonlijk contact altijd nodig.

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 728 werknemers die besteller zijn en/of verantwoordelijk voor de inkoop van bedrijfsbenodigdheden in de branches industrie, bouw, logistiek & transport en dienstverlening.

Over Manutan
Manutan is onderdeel van de internationale Manutan Group, Europees marktleider op het gebied van bedrijfsbenodigdheden. De groep bestaat uit 25 dochtermaatschappijen in 18 Europese landen. Met ruim 2.000 medewerkers en ruim 200.000 verschillende artikelen worden meer dan 1.000.000 klanten bediend. De visie van de Manutan Group kenmerkt zich onder andere door het aangaan van warme, oprechte en persoonlijke relaties met klanten. ‘Ondernemen voor een betere wereld’ is het motto.

In Nederland is Manutan de grootste leverancier van artikelen voor magazijn, werkplaats, terrein en kantoor. De artikelen worden via de website, het contactcenter en catalogi geleverd. Van intern transport & opslag tot gereedschappen en veiligheid. Ook levert Manutan advies en diensten in complete projectinrichtingen van o.a. magazijn en kantoorruimte, export service en efficiënte inkoopsystemen. Tot 2014 was Manutan in Nederland bekend onder de naam Overtoom.

www.manutan.nl


Meer van Manutan

Manutan website

Manutan bedrijfsprofiel