ACO – Speciale prefabkelder voor babyvoedingsfabriek Nutricia

.


PERSBERICHT

Doetinchem, 5 december 2017

 

Speciale prefabkelder voor babyvoedingsfabriek Nutricia

Danone, het moederbedrijf van Nutricia Cuijk, bouwt langs de A73 momenteel een ultramoderne babyvoedingsfabriek. Met €240 miljoen is dit haar grootste investering ooit voor een Europese productiefaciliteit. Voor de afvoer van proces- en reinigingswater (CIP) is gekozen voor betonnen pompkelders van ACO, waarbij de pompen droog worden opgesteld.

De bouw van dit 49.000 m2 grote complex startte in 2016 en vindt plaats op bedrijventerrein Laarakker bij Haps (gemeente Cuijk). Vanzelfsprekend is de productie van babyvoeding gebonden aan de strengste hygiëne-eisen. Het bedrijfszeker afvoeren van proces- en reinigingswater vormt een cruciaal onderdeel. Een deel van de reinigingsprocessen wordt volgens het zogenaamde Cleaning In Place-principe uitgevoerd, waarbij de installaties niet uit elkaar hoeven te worden gehaald. CIP is de meest gebruikte manier voor het reinigen van leidingen en andere onderdelen van gesloten installaties in de voedselindustrie.

Ondergronds
ACO is vanaf de engineeringfase betrokken bij dit project, samen met adviesbureau Het4kant uit Sneek en Kuijpers Centrale Projecten. Gezamenlijk moesten zij een oplossing vinden voor het bedrijfszeker afvoeren van het CIP-reinigingswater. ‘Dat was een flinke uitdaging’, zegt ACO-directeur Paul Gruson, ‘want de temperatuur van het water kan tot 80 °C oplopen. Bovendien fluctueert de pH-waarde tussen de 6 en 11, tot een maximum debiet van 900 m3/uur.’ De pompinstallatie diende ondergronds geplaatst te worden, met leiding-aansluitdieptes van ruim vier meter. ‘De persleidingen zijn maar liefst 325 m lang en de opvoerhoogte is 25 meter. Daarbij moesten we rekening houden met een grondwaterstand van -0,5m.’

Twee keldersegmenten
Uiteindelijk is gekozen voor een pompkelder met een bruto-inhoud van 200 m3. De kelder is opgebouwd uit twee boven elkaar geplaatste keldersegmenten die in het werk constructief waterdicht aan elkaar zijn verbonden. ‘Deze segmenten zijn zes meter breed en bijna negen meter lang en wegen elk ruim 90 ton. Omdat de grondwaterdruk ter plekke hoog is, zijn de wanden extra dik: 35 cm.’ Het onderste segment, de bufferruimte, is voorzien van PE-lining en in het bovenste kelderdeel is een afgescheiden pompenkamer gecreëerd. In de kelderwanden zijn vijftien buisinvoeren aangebracht voor DN125 – DN400 leidingen in diverse materialen, zoals PP, PE en RVS. Naast de engineering en levering van de pompkelder verzorgt ACO ook de plaatsing en inbedrijfstelling van de pompen. De complete pompkelder is onlangs op zijn plek gezet. Naar verwachting rolt de eerste  babyvoeding in het voorjaar van 2018 van de band.

Over ACO
ACO is specialist in afwatering. Het bedrijf beheerst de gehele afwateringsketen, van het opvangen van (regen)water tot het afgeven aan bodem, riool- of oppervlaktewater. ACO biedt producten, maar ook kennis, service en support. De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek en biedt producten op het gebied van: Collect, Clean, Hold, Release. Belangrijkste doelgroepen zijn consumenten, professionals en toeleveranciers op het gebied van Bouwtechniek, Civiele Techniek en Installatietechniek. ACO heeft 4.200 medewerkers in dienst in meer dan 40 landen.Meer van ACO

ACO website

ACO bedrijfsprofiel