ZWW – Ouderen in West-Nederland hebben het zwaarder

Minder zorg voor elkaar en minder mogelijkheden voor huisaanpassingen


 

PERSBERICHT

Amersfoort, 29 maart 2016

 

Minder zorg voor elkaar en minder mogelijkheden voor huisaanpassingen

Ouderen in West-Nederland hebben het zwaarder

Ouderen in West-Nederland hebben het beduidend minder makkelijk dan ouderen in het Noorden of Oosten. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat de stichting Zilver Wonen Weken onlangs liet uitvoeren onder ruim 1200 ouderen van 55-80 jaar. Er wordt minder naar elkaar omgekeken en er is minder zorg voor elkaar vanuit de buurt of straat. Daarnaast blijkt dat het in West-Nederland lastiger is het huis aan te passen voor meer comfort en veiligheid. Dit, terwijl zelfstandig in het eigen huis wonen voor alle ondervraagden, samen met een goede gezondheid, bovenaan de wensenlijst van ouderen staat.

Het eigen woningbezit verschilt regionaal sterk. Noord-Nederland spant met een percentage van 73% koopwoningen de kroon, terwijl West-Nederland slechts 55% woningeigenaren kent (landelijk 62%). Wanneer je niet afhankelijk bent van een huurbaas kun je zelf beslissen welke aanpassingen je aan je woning wilt laten uitvoeren. Huurders zijn daarvoor veelal grotendeels afhankelijk van de woningbouwvereniging.
Ouderen geven de voorkeur aan wonen in een flat, etagewoning of appartement. Vaak zijn deze woningen gelijkvloers, en -als de toegang tot het appartement niet via een trap gaat- ondervinden ze geen problemen met traplopen. In West-Nederland woont 30% in zo’n gelijkvloerse woning, terwijl dat in Oost-Nederland slechts 12% is (landelijk 22%).

Sociaal vangnet verschilt
In de manier waarop de buren en de overige mensen in de straat naar elkaar relaxed een boek lezen - www.zilverwonen.nlomkijken en voor elkaar zorgen, ook wel het sociale vangnet genoemd, zitten grote verschillen. Zo zegt 65% van de Noord-Nederlanders dat men in de buurt of straat naar elkaar omkijkt, tegenover slechts 50% van de West-Nederlanders. Ook zeggen de respondenten uit West-Nederland beduidend minder voor elkaar te zorgen (33%) vergeleken met te mensen die in Noord-Nederland (45%) of Oost-Nederland (42%) woonachtig zijn.

Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen
Een goede gezondheid (79%) staat met stip bovenaan de wensenlijst van  ideaal ouder worden. Daarna volgen zelfstandig in het eigen huis kunnen blijven wonen (51%) en (financiële) onafhankelijkheid (47%). Bij dit ideaalbeeld van ouder worden zijn nagenoeg geen verschillen tussen de regio’s. Op de website www.zilverwonen.nl raadt de stichting ouderen aan tijdig te beginnen met nadenken over verstandig ouder worden. Hierbij kan gedacht worden aan passende voorzieningen of verbouwen dan wel verhuizen. Zo kan men  het ideaalbeeld met betrekking tot de gewenste woonsituatie ook daadwerkelijk verwezenlijken. Dat is volgens de stichting beter dan geconfronteerd worden met een plotselinge verandering (bijvoorbeeld een val). In veel gevallen moeten er dan op stel en sprong allerlei zaken geregeld  worden.
Het onderzoek geeft aan dat veel mensen (71%) hier nog vrijwel of helemaal niet mee bezig zijn. Ouderen woonachtig in West- en Oost-Nederland zijn er vaker dan de rest van ouderen in Nederland nog niet mee bezig (beide 77%), terwijl de Noord- en Zuid-Nederlanders het  met 67% resp. 68% slechts iets beter doen.

Over Stichting Zilver Wonen Weken (ZWW)
Mensen willen graag zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig thuis wonen. De overheid stimu­leert dat ook. Het betekent vooruit kijken en nú al nadenken over verbeteringen en aanpassingen aan het huis. Of over verbouwen of verhuizen. De stichting stimuleert dit onder meer door  onderzoek en het digitale consumentenplatform www.zilverwonen.nl. Het doel is om twee maal per jaar door middel van publiciteitscampagnes senioren te informeren en stimuleren na te denken en actie te ondernemen om ook in de toekomst prettig en comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. In diezelfde periode zullen de partners samen met de gespecialiseerde zorgwinkels en grote dhz-winkels en bouwmarkten (kortings)acties opzetten om producten die het leven kunnen veraan­genamen of vergemakkelijken extra onder de aandacht te brengen.
Stichting ZWW is in april 2015 opgericht met het doel om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken. Initiatiefnemers zijn ANBO, SecuCare en Somfy. De stichting wordt ondersteund door de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS.

relaxed een boek lezen - www.zilverwonen.nl
relaxed een boek lezen - www.zilverwonen.nl

Meer van ZWW

ZWW website

ZWW profiel