ZWW – Dementeren grootste schrikbeeld van ouderen

Ideaalbeeld en schrikbeeld ouderen in kaart gebracht


PERSBERICHT

Amersfoort, 8 maart 2016

 

Ideaalbeeld en schrikbeeld ouderen in kaart gebracht

Dementeren grootste schrikbeeld van ouderen

Een goede gezondheid staat bij bijna acht op de tien mensen bovenaan de verlanglijst als het gaat om hun wensen voor de toekomst. Zelfstandig wonen en onafhankelijkheid, maken de top 3 compleet. Dementeren is het grootste schrikbeeld. Zo wijst onderzoek* onder 1207 zelfstandig wonende ouderen van 55 tot en met 80 jaar, in opdracht van zilverwonen.nl uit. Uit hetzelfde onderzoek blijkt vreemd genoeg dat ouderen te weinig doen om het ideaalbeeld te realiseren of juist om het schrikbeeld te voorkomen.

 Ideaalbeeld
Een goede gezondheid (79%) staat met stip bovenaan de wensenlijst van het ideale ouder worden. Daarna volgen zelfstandig in het eigen huis kunnen blijven wonen (51%) en (financiële) ideaalbeeld met randonafhankelijkheid (47%). Vrouwen hechten meer aan hun onafhankelijkheid dan mannen (50% versus 44%). Hoe ouder men is, des te vaker wordt ‘meegaan met de tijd’ een belangrijk punt gevonden.

Gezond eten en voldoende bewegen zijn inmiddels welbekende adviezen, maar de stichting Zilver Wonen Weken raadt ouderen ook aan tijdig te beginnen met nadenken over passende voorzieningen om hun ideaalbeeld van ouder worden ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Het onderzoek geeft aan dat veel mensen (71%) hier nog vrijwel of helemaal niet mee bezig zijn. Zelfs van de 70- en 75-plussers doet ruim 60% niets.

Schrikbeeld
Dementeren (65%), een zwakke gezondheid (61%) en niet meer zelfstandig kunnen wonen (44%) behoren daarentegen tot het schrikbeeld van iedere oudere. Mannen maken zich over dementie minder zorgen dan vrouwen (60 versus 70%) maar vrezen anderzijds wel wat meer voor hun mobiliteit (36 versus 30%).Schrikbeeld met rand

58% van de 75-80-jarigen is bang in de toekomst niet meer zelfstandig te kunnen wonen versus 35% onder de 55-59- jarigen. Ongeveer zeven op de tien (71%) 60 tot 80 jarigen is nauwelijks bezig om het schrikbeeld van niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen te voorkomen; men zegt daar niet over na te denken, dan wel er geen maatregelen voor te treffen.

Over Stichting Zilver Wonen Weken (ZWW)
Mensen willen graag zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig thuis wonen. De overheid stimu­leert dat ook. Het betekent vooruit kijken en nú al nadenken over verbeteringen en aanpassingen aan het huis. Of over verbouwen of verhuizen.

De stichting stimuleert dit onder meer door onderzoek en het digitale consumentenplatform www.zilverwonen.nl Het doel is om twee maal per jaar door middel van publiciteitscampagnes senioren te informeren en stimuleren na te denken en actie te ondernemen om ook in de toekomst prettig en comfortabel thuis te kunnen blijven wonen. In diezelfde periode zullen de partners samen met de gespecialiseerde zorgwinkels en grote dhz-winkels en bouwmarkten (kortings)acties opzetten om producten die het leven kunnen veraan­genamen of vergemakkelijken extra onder de aandacht te brengen.

Stichting ZWW is in april 2015 opgericht met het doel om ouderen zich bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken. Initiatiefnemers zijn ANBO, SecuCare en Somfy. De stichting wordt ondersteund door de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS.

Ideaalbeeld tabel
Ideaalbeeld tabel
Schrikbeeld tabel
Schrikbeeld tabel

Meer van stichting ZWW

stichting ZWW website

stichting ZWW profiel