Icopal – Ook pvc snijafval nu hergebruikt

Icopal sluit zich aan bij RoofCollect


PERSBERICHT

Groningen, 13 januari 2014

 

Icopal sluit zich aan bij RoofCollect

Ook pvc snijafval nu hergebruikt

Vekudak, de verenigde leveranciers van pvc dakbedekking , helpt de aangesloten leden met het inzamelen van pvc snijafval. Icopal vervult bij dit initiatief een voortrekkersrol binnen de branchevereniging en sluit  zich aan bij RoofCollect.

Hilbert Pool is Manager Special Accounts bij Icopal. Hij beschrijft waarom Icopal overgaat tot het recyclen van pvc: “We liepen al langer met dit idee rond, omdat we zeer bewust met het milieu omgaan. Het snijafval van pvc dakbanen verdween tot nu toe als afval en dat paste niet in onze filosofie. We willen graag dat alles wat we produceren wordt hergebruikt. Door dit als collectief op te pakken binnen de branchevereniging Vekudak hebben we een groot gezamenlijk doel.We hebben ons idee aan branchevereniging Vebidak voorgelegd en de leden reageerden enthousiast. Hierdoor is er tussen Vekudak en Vebidak een samenwerking ontstaan waardoor de recycling van pvc membranen markt gedragen is.”

In de praktijk werkt het systeem erg eenvoudig. Een dakdekkersbedrijf meldt zich bij RoofCollect (www.vekudakrecycling.nl), de organisatie die het pvc snijafval verwerkt. Daar bestelt de dakdekker   big bags om het pvc afval in te vervoeren en maakt een afspraak om het op te laten halen. RoofCollect zorgt vervolgens dat het afval op de juiste plaats belandt voor hergebruik. De leden van VEBIDAK en klanten van Icopal krijgen voor het jaar 2014 een korting voor het afvoeren van de big bags, die kan oplopen tot 25%.

Pool: “Was milieubewustzijn voor sommige bedrijven tot nu toe een verhaal van woorden, nu kunnen we dit gezamenlijk  omzetten in daden. We zien graag dat de hele keten gaat meedoen. Dit initiatief heeft betrekking op snijafval, maar uiteindelijk moeten  ook renovatiedaken van pvc gescheiden en gerecycled worden.”

Volgens Erwin Wevers, Manager Product Development & QA van Icopal, is dit een logische stap en zeker niet de laatste. “We zamelen bij Icopal afval van bitumen al gescheiden in, zodat dat verwerkt en dus hergebruikt kan worden tot bitumen dakbedekking. Dat levert een aanzienlijke CO2-besparing op in de keten. In sommige Europese landen is men al verder met het hergebruiken van dakbedekkingen. Wevers: “In Duitsland, waar ook een zusterbedrijf van ons werkzaam is, doet men dit al langere tijd via RoofCollect.  We zijn dan ook blij dat de Nederlandse markt er nu ook klaar voor is. Het belang voor klanten is duidelijk: bijdragen aan een beter milieu is een taak voor iedereen. Dat we die taak uiterst serieus nemen, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat we sinds kort Monarplan FPO leveren. Een nieuwe milieubewuste kunststof dakbedekking zonder weekmakers en zware metalen. Ook die gaan we op termijn laten recyclen.”

Over Icopal
Icopal is dé fabrikant van een breed assortiment aan dakbedekking voor ieder dak. Wij bieden bitumen, dakpannen en synthetische dakbedekking voor platte, licht hellende en hellende daken. De producten van Icopal onderscheiden zich door hoogwaardige kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid. Met onze researchafdeling investeren wij in de milieuvriendelijkheid en het gebruiksgemak van onze producten. Icopal Nederland is onderdeel van de Icopal Groep, actief in Europa en Noord-Amerika.

Meer van Icopal

Icopal website

Icopal bedrijfspagina