MET DEZE 5 TIPS SLAAGT ELK MEDIA-INTERVIEW

dfb63d_1ad9a0ae3066413da10ed20bc49d21b1~mv2

‘Alles wat u zegt kan en zal tegen u worden gebruikt.’ Hij is wel zwaar, deze uitspraak en lijkt zo uit een politiefilm te komen. Toch geldt hij ook voor interviews. Journalisten zijn dol op nieuws, maar hebben daarbij zonder meer eerst de belangen van hun lezers/kijkers voor ogen. En niet per se die van de geïnterviewde (ook al was de sfeer tijdens het interview nog zo amicaal). Ga dus nooit onvoorbereid een media-interview in. In het huidige digitale tijdperk leeft alles wat je zegt voor altijd voort. Het voorbereiden van een interview mag daarom niet lichtvaardig worden opgevat. Zorg dat je volledig op de hoogte bent van de actuele stand van zaken en tref zorgvuldig alle voorbereidingen die nodig zijn voor een optimaal resultaat. Onderstaande tips helpen je daarbij.


1. Doe onderzoek

Laat een soort ‘social mini-cv’ van de persoon die jou gaat interviewen opstellen. Surf op het internet en zoek naar relevante informatie. Kijk bijvoorbeeld naar de sociale mediakanalen van degene met wie je gaat praten en zorg dat je weet waarover hij of zij recentelijk heeft geschreven (of getweet). Check ook het LinkedIn-profiel om beter te begrijpen wie de journalist is en wat hem/haar bezighoudt.

2. Wees voorbereid

Dit lijkt een voor de hand liggende stap bij een interview, maar is desalniettemin cruciaal. Je denkt meestal: ik weet zoveel over mijn bedrijf/product/dienst, dat ik alle vragen als geen ander kan beantwoorden. Mooi dat dat zo is, maar al die kennis moet je wel duidelijk en helder kunnen overbrengen. Daarom is het belangrijk om een goede structuur aan te brengen in je verhaal: “Ik wilde deze drie belangrijke punten in dit interview aan de orde brengen.” Bereid je op elk van die punten voor met een interessant statement. Denk na over moeilijke vragen die gesteld kunnen worden en hoe je daarop gaat reageren. Denk aan je ‘tone of voice’ en visualiseer je lichaamstaal en handgebaren. Vaak merken we die bij onszelf niet op, maar bij anderen juist wel. Oefen daarom met een professional niet alleen je verbale communicatie, maar vooral ook je non-verbale.

3. Blijf professioneel en doelgericht

Oefen de kernpunten van je verhaal, zodat je op het goede spoor blijft. Ook als de interviewer open vragen stelt of begint over zaken waar je eigenlijk niet over wilt praten. Bepaal je doel voor het interview. Simpel gezegd: zorg dat jij bepaalt waar het over gaat. Blijf altijd positief wanneer je spreekt over je bedrijf, klanten, de branche of personeel. Blijf gefocust, dwaal niet af. Praat nooit negatief over je concurrenten.

4. Haal voordeel uit jouw online acties

Voordat ze met jou praten, duiken de journalisten en bloggers vaak in je online activiteiten om je beter te leren kennen. Gebruik dit in je voordeel en plaats iets relevants op één of al je sociale mediakanalen om dat wat je in het interview zeker kwijt wilt alvast voor te bereiden. Op deze manier stuur je de media als het ware naar een onderwerp waarop jij in het interview de aandacht wilt vestigen. Zit je nog niet op sociale media, dan is de tijd nu rijp om een LinkedIn of Twitter account aan te maken.

5. Denk aan het publiek

Waarom ging je akkoord met dit interview? Focus je gedurende het hele gesprek op het doel ervan en de doelgroep die je wilt bereiken. Wil je een specifieke boodschap overbrengen, schroom dan niet om je punt te maken tijdens het gesprek. Sterker nog, neem de tijd om terug te gaan naar de kern en je punt nogmaals te verduidelijken en te benadrukken. Wanneer de verslaggever het interview afsluit met: “Wil je nog iets toevoegen?” gebruik dit dan om met je publiek te praten. Herhaal je drie belangrijkste kernboodschappen en meldt, indien relevant, waar men terecht kan voor meer informatie (meestal de website).

Heb je behoefte aan professionele begeleiding bij een belangrijk interview? Neem contact met ons op voor een mediatraining!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *