
Dankzij de opkomst van social media kwam de traditionele nieuwsbrief wat in de schaduw te staan. Maar hij is terug en wordt steeds populairder.
Nieuwsbrieven worden tegenwoordig gezien als de beste keuze voor effectieve communicatie met klanten, zeker in tijden van lockdown.[1] Laten we eens bekijken waarom nieuwsbrieven werken en nog altijd een waardevol communicatiemiddel zijn.
Belangstelling voor nieuwsbrief is terug: zo werken ze
In Amerika tonen cijfers aan dat het gebruik van nieuwsbrieven steeg met 14% in het afgelopen jaar. In een tijd waarin de ‘infodemic’ alle mogelijke digitale ruimte heeft veroverd, kan interessante, in een nieuwsbrief bij elkaar gebrachte informatie blijkbaar de aandacht trekken van lezers. En wel zodanig dat een communicatietool die al jaren als ‘klassiek’ en vaak als ‘verouderd’ wordt beschouwd in termen van betrokkenheid en conversiepercentages, nu weer volop in de belangstelling staat.
Vergeleken met de continue updates van social nieuwsfeeds, maakt een nieuwsbrief het mogelijk om uitgebreid te focussen op een specifiek onderwerp, van laatste nieuws tot huidige trends, tot en met de presentatie van een product of dienst. Dit is een communicatiemiddel dat in-depth analyses en kwaliteit op de eerste plaats zet in een meer ‘intieme’ en directe relatie met de doelgroep.
Waarom zijn nieuwsbrieven nog altijd een goed communicatiemiddel?
Lezers beschouwen bedrijven als betrouwbare leveranciers van authentieke en herkenbare informatie. Vergeleken met een (betaalde) post op social media die kortdurend is en vaak herhaling behoeft om tot het gewenste resultaat te komen, is een effectieve nieuwsbrief in staat om na verloop van tijd een loyalere en betrokken relatie met lezers uit de doelgroep op te bouwen en te versterken.
De nieuwsbrief is ook autonoom en is op basis van de zakelijke tone-of-voice of makkelijk aanpasbaar aan de eigen communicatiestijl. En is als zodanig niet gevoelig voor de dynamiek en trends die worden gedicteerd door externe platforms zoals sociale media.
Het succes van nieuwsbrieven, is, net als hun comeback de afgelopen tijd, gebaseerd op het feit dat hij perfect past bij andere communicatiekanalen en met de verschillende onderdelen van de marketingmix. Wat marketeers ook zeer op prijs stellen, zijn de meetbaarheid en het vermogen om de communicatie-aanpak – op basis van cijfers – te concentreren op de onderwerpen die de grootste belangstelling van de lezers hebben.
En sociale media blijft niet achter: Facebook en Twitter zetten in op de nieuwsbrieftrend
Ook bij Facebook bleef de hernieuwde belangstelling voor nieuwsbrieven niet onopgemerkt. Het heeft Bulletin aangekondigd, een betaald nieuwsbriefplatform gericht op journalisten en schrijvers om hen te helpen bij het opbouwen van hun persoonlijke branding.
Het management van Twitter, kondigde begin 2021 de aankoop van Revue aan, een platform voor het maken en publiceren van nieuwsbrieven. Op de Twitter-profielen van bijvoorbeeld populaire acteurs verschijnt een knop waarmee je je kunt abonneren op de Revue-nieuwsbrief. Deze stap onderstreept dat ook social media willen voldoen aan de eisen van dit moment, door een nieuwsbrieven aan te bieden en zo hun doelgroep via het sociale netwerk uit te breiden.
Het lijkt erop dat een terugkeer plaatsvindt naar de “old school marketing”, maar door de digitalisering nu wel met veel meetbare elementen.
Vragen? Opmerkingen? Ik hoor ze graag.
Coen Staal,
Directeur Evident P.R.
[1] Onderzoek in Talkwater en Hubspot naar Social Media Trends in 2021