8 manieren om LinkedIn in te zetten voor B2B communicatie

In welke branche je ook werkzaam bent, social media kunnen een krachtig hulpmiddel zijn voor een bedrijf om zijn producten en diensten aan andere bedrijven te verkopen. Facebook, Instagram en Twitter zijn misschien wel de meest voorkomende platforms qua hoeveelheid dagelijkse interacties, maar LinkedIn is het meest relevant voor B2B-communicatie. Uit een recent onderzoek van HubSpot bleek dat LinkedIn 277 procent effectiever is in het genereren van leads dan Facebook en Twitter. Dit komt omdat het doelgerichter zorgt voor verbindingen op bedrijfsniveau, wat een ideale setting is voor B2B-marketingsucces, als het op de juiste manier wordt benut. Misschien staat je bedrijf al op LinkedIn, maar weet je niet goed hoe je dit kunt integreren in je strategie. Vooral op een manier die de aandacht trekt. Daarom deel ik graag 10 manieren om LinkedIn te gebruiken in je eigen B2B-communicatie.

1. Optimaliseer persoonlijke LinkedIn-pagina’s
Voordat je de LinkedIn-pagina van je bedrijf gaat opfrissen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrijfseigenaar en de relevante medewerkers hun persoonlijke LinkedIn-profielen optimaliseren, met name de collega’s die actief zijn in business development, verkoop of andere klantgerichte rollen. Er is een aantal manieren om een LinkedIn-profiel te verbeteren, maar het begint allemaal met de kop, samenvatting, huidige werkgever en werkervaring. Deze secties zijn doorzoekbaar, dus zorg voor duidelijke en consistent taalgebruik bij alle teamleden, zodat potentiële klanten ze gemakkelijker kunnen vinden. Moedig teamleden aan om berichten te delen en in discussie te gaan om zo hun persoonlijke branding te versterken en organische paginaweergaven voor uw bedrijf te creëren.

2. Breng uw merk duidelijk aan de man
De LinkedIn-pagina van je bedrijf is een belangrijk onderdeel van online presentie en kan worden beschouwd als een uitbreiding van je website. Voor veel potentiële klanten zal jouw LinkedIn-pagina een eerste indruk van je bedrijf zijn. Daarom is het essentieel om je doelgroep duidelijk te informeren over wat je doet en hoe je aan de behoeften van hun bedrijf kunt voldoen. Maar je brengt pas echt een onderscheid aan als je ook je WHY hier kunt vermelden, want daarmee maak je pas echt verbinding met je doelgroep. Het gebruik van de juiste zoekwoorden draagt bij aan je digitale reputatie en zorgt voor verbeterde vindbaarheid.

3. Publiceer waardevolle inhoud
Als je B2B-marketing serieus neemt, is het creëren en publiceren van hoogwaardige inhoud op LinkedIn essentieel. Met de juiste aanpak kunt je een inbound strategie creëren waarmee je potentiële klanten aantrekt door het opbouwen van bekendheid. Dit kan effectief worden gedaan door teamleden op hun persoonlijke pagina’s en ook op de LinkedIn-bedrijfspagina. De essentie is om je bedrijf te promoten door het delen van relevante, nieuwswaardige berichten, artikelen en video’s, die de doelgroep aanspreekt.

4. Deel professionele merkvideo’s

Goede teksten, professionele foto’s en afbeeldingen leggen de basis voor interessante LinkedIn-inhoud. En een video tilt het nog een niveau hoger. Volgens een studie geeft 87 procent van de videomarketeers aan dat een filmpje positieve ROI oplevert. Het maken en delen van video’s op je LinkedIn-pagina biedt een kans om je doelgroep te informeren over je product of dienst, via een nieuw medium. Video’s zijn een krachtig hulpmiddel voor B2B-communicatie, omdat videoberichten langer zichtbaar blijven op sociale feeds en omdat ze op een persoonlijke manier het publiek aan je binden, terwijl je bedrijf opvalt en hoger scoort in de zoekresultaten.

5. Focus op leadgeneratie
Zoals bijna iedere marketeer kan bevestigen, komen leads zelden vanzelf. Je moet ervoor gaan en er hard voor werken, en dat is niet anders als je LinkedIn gebruikt voor B2B-communicatie. Het begint met de juiste kennis van de behoeften en interesses van je doelgroep. Dit stelt je in staat om inhoud te delen die relevant is met het oog op die behoeften en andere branchegerelateerde trends. Terwijl je werkt aan je status en bekendheid, verbeter je je leadsgeneratie, omdat je met een strategische benadering van LinkedIn, jouw oplossingen laat zien.

6. Geavanceerd zoeken met LinkedIn Navigator
Hoewel het belangrijk is om inbound technieken te gebruiken voor het verkrijgen van leads op LinkedIn, moet je bedrijf soms zijn eigen prospects vinden. Geavanceerd zoeken op LinkedIn biedt een effectieve manier om leden van je doelgroep te identificeren en te bereiken. Met filters om de resultaten te verfijnen op locatie, huidig bedrijf, branche, vorig bedrijf, opleiding, en profieltaal kun je geavanceerd zoeken naar mensen. Het is een van de krachtigste LinkedIn-tools voor het doelgericht identificeren en bereiken van prospects.

7. Word lid van LinkedIn-groepen
Zelfs als het succesvol blijkt te zijn, kan het zoeken naar individuele mensen op LinkedIn een vervelende exercitie zijn voor B2B-merken. Met meer dan 2 miljoen groepen op het platform, kun je er gerust vanuit gaan, dat er minstens één is in jouw bedrijfssegment. Maar het is belangrijk je te concentreren op de meest relevante en er vooral voor te zorgen dat je inspanningen de tijd waard zijn. Houd er rekening mee dat je aan maximaal 50 groepen kunt deelnemen op LinkedIn, dus maak zorgvuldige keuzes.

8. Versterken met LinkedIn-advertenties
Na het optimaliseren van je pagina en het tot stand brengen van een gestage stroom van relevante inhoud, kan je bedrijf zijn B2B-communicatie ondersteunen met gerichte advertenties op LinkedIn. Dit  kan uiterst effectief te zijn om je doelgroep te bereiken, zeker als je specifiek target op functienaam, branche, interesses etc. Met gesponsorde inhoud, tekstadvertenties en gesponsorde InMail biedt LinkedIn een aantal eenvoudige en kosteneffectieve manieren om naamsbekendheid op te bouwen en leads voor jouw bedrijf te genereren.

Vragen? Reacties? Ik hoor ze graag.

Coen Staal
Directeur Evident P.R.
06-51791577

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *